Duurzaam
De Zevensprong is een duurzame school. Duurzaamheid in, op en om de school, thuis en Nederland en overal op de wereld gaat over de kwaliteit van leven. Leerlingen brengen veel tijd door op school. School is voor leerlingen een vertrouwde omgeving en daarom de plek waar zij op een aansprekende manier kunnen leren over de verschillende onderwerpen die verbonden zijn met duurzaamheid. Onze leerlingen leren op praktische wijze te zorgen voor zichzelf, voor anderen en de wereld om hen heen. Tien themagebieden vormen de leidraad waarmee school zijn duurzaamheidsonderwijs kan inrichten.
- duurzaamheid draagt mede bij aan de uitstraling en de Daltonmissie en visie van de school; profilering – duurzaamheid staat voor kwaliteit en geeft een goede uitstraling. Dalton wil kinderen in de maatschappij zetten die initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, meedenken. Door duurzaamheid in te zetten met de (democratisch gekozen) leerlingenraad doen we dat.
- De maatregelen leiden tot besparingen door het tegengaan en verspilling van energie en geld.
- duurzaam onderwijs leidt tot een verbeterde leefomgeving in en om de school.
De thema's waar De Zevensprong aan heeft gewerkt zijn afval, groen, communicatie, water, energie en voeding. Tot nu toe is dat zichtbaar geworden op de volgende manieren:
- in elke ruimte staat een bin-bang, een vuilnisbak om het afval te scheiden
- in elke klas legen 2 kinderen de bin-bang, doen het afval in de juiste container buiten en doen schone zakken in de bin-bang
- de leerkrachten zorgen dat de kliko's worden geleegd
- in ons curriculum is beschreven wat we doen aan meer groen in onze lessen; er zijn veel buitenlessen en leskisten aangevraagd. Daarnaast doen we elk jaar mee met warmetruiendag, opschoondag, complimentendag en de buitenlesdag.
- naast de school is, met de financiele hulp van Groen aan de buurt, een wildebloementuin ingezaaid; onder schooltijd een prachtige plek voor onze leerlingen (NME), na schooltijd ook voor buurtbewoners. Maar vooral voor vlinders en bijen.
- bij de hoofdingang is een eco-hoekje ingericht, op de website van de school is informatie te vinden over eco-schools; ook zoeken wij veel de pers met onze eco-activiteiten.
- wij hebben een watertappunt in de school voor onze leerlingen
- wij hebben regentonnen
- wij kopen veel meubels en materialen tweedehands
- wij kopen zo veel mogelijk fair trade en lokaal
- wij hebben ons schoolplein verder vergroend en daarmee klimaatbestendiger en uitdagender gemaakt
- wij doen mee met warmetruiendag, complimentendag, paarse vrijdag, opschoondag en buiten lesdag
- wij hebben zonnepanelen op ons dak
- wij eten gezonde tussendoortjes